sâmbătă, 10 iulie 2010

Fii tu insuti!



Oare de cate ori nu ne-am uitat in trecut si ne-am dorit sa putem calatori in timp sa schimbam anumite lucruri? Am auzit oameni care spun ca nu au regrete, dar eu ma indoiesc de veridicitatea acestei afirmatii. Cred ca multi se ascund in spatele unei masti, uneori atat de mult stau cu acea "masca" pe fata, ca li se lipeste de chip si nu o mai pot da jos. Se pot schimba oamenii? cred ca da, insa, numai cand se intampla ceva ce le cutremura lumea din temelii. Un renumit psiholog afirma ca oamenii nu se nasc rai. Un alt psiholog insa, dupa ceva timp, dovedea ca oamenii se nasc rai si, ca drept dovada el le daduse unor viitoare mamici un caiet in care sa scrie ori de cate ori copilul loveste, iar dupa ce aduc pe lume noi-nascutii, la fel, sa noteze ori de cate ori cel mic loveste, trage de par, plange, arunca jucariile. Astfel, el afirma ca demonstrase faptul ca oamenii se nasc rai si, datorita normelor sociale, societatii in care traim, educatiei, invata ca nu e bine sa loveasca, sa strice, etc...


Eu cred insa, ca toti oamenii se nasc puri si inocenti, mai tarziu mediul in care traiesc, zestrea genetica, personalitatea ce se formeaza pe parcursul vietii si caracterul fiecaruia il conduc catre ceea ce devine. Noi alegem ce vom deveni. E adevarat ca e destul de greu ca cineva care a trait intr-un mediu sub orice critica sa iasa la suprafata si sa-si depaseasca conditia, insa, sunt si oameni care reusesc acest lucru. E adevarat ca reusesc cei care nu se dau batuti, dar mai e vorba si de noroc aici, nu-i asa?


Asadar, cum poate cineva afirma ca nu regreta nimic din trecut, ca nu ar schimba nimic? Oare chiar sa fie cineva care sa nu faca nicio greseala sau poate a invatat sa accepte si sa-si asume faptele?


Multi insa se ascund sub o masca ce intr-o zi va cadea si atunci vor trebui sa-si arate adevarata fata. Stiti care e partea cea mai rea atunci cand te ascunzi in spatele unei masti, a unei iluzii?Faptul ca, atunci cand ti se va vedea adevarata fata risti sa dezamagesti sau, mai rau, cei ce te vor vedea te vor privi cu neancredere, pt. ca vei fi un strain pt ei, cel pe care credeau ca il cunosc a disparut si increderea se castiga in timp, dar se poate pierde intr-o clipa.


Nu trebuie sa te schimbi pt. ca cineva si-ar dori sa fii altfel; esenta va ramane oricum. Daca cineva vrea sa-ti fie aproape, trebuie sa o faca pt ceea ce esti, nu pt. ceea ce ai putea deveni. Nu trebuie sa ne schimbam, ci sa evoluam, sa imbunatatim. Daca cineva vrea sa te schimbe, atunci nu are nevoie de tine, vrea altceva ce, in lipsa acelui ceva te va transforma pe tine. Insa, vei fi doar o copie, ceva ce nu este nici ce era, nici ce vrea sa devina. Nu e corect sa vrea sa te schimbe cineva care la inceput te-a placut asa cum erai. Daca doreste altceva, atunci sa caute ceea ce doreste pt. ca e clar ca nu pe tine te cauta. Cand iubesti o persoana, trebuie sa o accepti cu defecte si calitati; daca o poti ajuta sa mai elimine din defecte, este minunat, dar daca vrei sa il transformi in altceva, e dovada de egoism. Toti avem defecte, insa deseori uitam asta si vedem doar defectele celorlati, iar la noi doar calitati. Luam in considerara doar cum am vrea sa fie altcineva, insa nu ne gandim cum ar vrea alte persoane sa fim noi. Ne atribuim doar calitatile, reprosurile si nemultumirile atribuindu-le celorlalti. Nu ar fi intelept sa analizam la rece, calm si sa vedem apoi daca avem dreptate inainte de a lua o decizie ce va afecta viata noastra sau chiar si a altora? Poate ar trebui sa fim mai ingaduitori, sa acceptam ca toti suntem oameni si "omul e supus greselii".