vineri, 31 decembrie 2010

revelion 2011


In noaptea aceasta se face trecerea in urmatorul an. Acum, la cumpana dintre ani, facem bilantul: profit-pierdere. Din pacate, de cele mai multe ori rezultatul nu este unul satisfacator; cel putin pe unul dintre planuri. Viata trece atat de repede si ajungem sa realizam ca timpul curge in defavoarea noastra. A mai trecut inca un an iar eu, ma gandesc cu groaza ca, cu cat imi consolidez cariera, cu atat imi pierd interesul pt. viata personala. nu stiu daca e ceva bun sau ceva rau... Si din ce in ce cred mai putin. Era un timp cand credeam in multe, cand credeam si visam. Acum, sunt pragmatica, precisa, calculata si obsedata de control; uit sa ma bucur de viata, uit sa traiesc, fiind mereu obsedata de control. Planurile mele, prioritatile mele, au un singur nume: cariera!
Din pacate nu e un lucru bun. In viata trebuie sa pastram un echilibru, sa avem grija de toate laturile. De cele mai multe ori suntem atat de obsedati de destinatie, incat uitam sa ne bucuram de calatorie. De multe ori calatoria este mai palpitanta decat destinatia si...pierdem ce e mai frumos. Citisem demult, intr-o carte veche, ceva despre un discipol budist care avea de trecut una din probe ce consta in a duce o lingura in care se punea ulei, printr-un tunel, apoi prin niste incaperi, pana la destinatie. Prima data, a varsat uleiul, din neatentie. A doua oara, se uitase putin in jur si iar se varsase uleiul. A treia oara, discipolul hotarat sa nu mai dea gres, a fost extrem de precaut, toata atentia acordand-o lingurii de ulei. A reusit, a dus lingura cu ulei cu tot la celalt capat al traseului, la cel care ii impusese testul, un calugar budist. Discipolul era atat de incantat, atat de fericit ca nu a mai dat gres, ca a indeplinit sarcina, si astepta laudele ce credea ca i se cuvin.
- Acum am reusit, am facut ce trebuia, asa e? intreba discipolul.
Calugarul il intreba insa:
- Ce ai vazut pe unde ai trecut?
Tanarul discipol, nedumerit, nu stia ce sa raspunda. Spuse insa, ca el fusese atent sa nu verse uleiul din lingura, ca asta i se ceruse.
Calugarul ii explica insa, ca trebuie sa fie atent la drum, la ce vede in jurul sau, nu doar la misiunea pe care o are, la scopul pe care il are. Este importanta destinatia, dar si lucrurile pe langa care trecem trebuie observate. Astfel, pe drum putem gasi multe lucruri interesante, pana la destinatie. Calugarul astepta de la discipol sa duca lingura cu ulei, dar sa si observe lucrurile pe langa care trecea. Asadar, misiunea nu fusese indeplinita, desi discipolul credea ca a fost un succes. Asa si noi...uitam sa ne bucuram de calatorie, deoarece nu vedem decat destinatia.
Vine un nou an, un nou inceput. Sa ne autoanalizam vietile, greselile, slabiciunile; sa facem asta pt. a putea schimba ce poate fi schimbat. Daca vrem cu adevarat, putem. Se spune ca vointa muta muntii din loc...asa o fi? Eu spun ca da!
Un an nou fericit!